Bestaat er echt een geheime kluis boordevol onuitgegeven Prince-nummers?

23-04-2016 09:10

Het is al jaren een van de grootste mysteries in de popcultuur: de geheime kluis boordevol onuitgegeven materiaal van Prince. Of de kluis echt bestaat, en wat er dan wel zou inliggen, is nog steeds voer voor speculatie. Maar met een beetje geluk kunnen er de komende jaren nog heel wat 'nieuwe' Prince-nummers op ons afkomen.

De legende van de kluis in de kelder van Paisley Park werd in het verleden meermaals gevoed door de poplegende zelf. Toch geloven velen dat de brandkast niet meer dan een mythe is.
BBC-journalist Mobeen Azhar trok vorig jaar op onderzoek. De documentaire 'Hunting for Prince's vault', die in maart 2015 werd uitgezonden, laat verscheidene mensen uit de entourage van Prince aan het woord. Eén ding mag volgens hen duidelijk zijn: de kluis bestaat.

Kleine kamer vol muziek

De geïnterviewden - een drummer, een geluidstechnicus en een achtergrondzangeres - zeggen de kluis met eigen ogen gezien te hebben. Ze is zo groot als een kleine kamer, en zit boordevol muziek. Susan Rogers, die in de jaren 80 als geluidstechnicus met Prince samenwerkte, zegt in de BBC-reportage dat zij met het archief begonnen is. "We maakten zo veel muziek dat ik vond dat alle nummers die hij ooit opnam op één plek verzameld moesten worden." 


"Het werd een obsessie", vertelde Rogers ook aan The Guardian. "Ik wou alles hebben wat hij ooit opgenomen heeft. Ik heb elke studio opgebeld waar we ooit gewerkt hebben, en ze hebben me alles bezorgd. Toen ik in 1987 vertrok, lag de kluis bijna vol."
Zelf had Prince het in 2014 in een niet gepubliceerd interview met Rolling Stone zelfs over twee kluizen. "Er zijn verschillende kluizen, het gaat niet om maar één kluis."
Als het verhaal van de kluis klopt, zijn hits als 'Purple Rain', 'Kiss', '1999' en 'When Doves Cry' mogelijk maar het topje van de ijsberg. In de kluis zouden duizenden onuitgegeven nummers liggen, waaronder minstens enkele parels. "Ik gaf de platenmaatschappijen niet altijd de beste nummers", zei de artiest nog aan Rolling Stone. "Er zijn nummers in de kluis die nog niemand ooit gehoord heeft."
Susan Rogers noemde ooit het nummer 'Moonbeam Levels', dat opgenomen werd op 6 juli 1982. Volgens haar is het "ongelooflijk mooi" en is het een van zijn beste werken ooit, een van vele "klassiekers" die hij nooit uitbracht maar bewaarde in de gigantische kluis.

Kijk op https://corsdiscoensoulshow.jouwweb.nl/video naar de mini documantaire.