Brooklyn Funk Essentials in De Pul

19-05-2016 08:05

Donderdag 19 mei a.s. treedt het Amerikaanse funk-collectief Brooklyn Funk Essentials (BFE voor de kenners) voor het eerst op in Uden, en wel in het regionaal bekende en gewaardeerde poppodium De Pul. Brooklyn Funk Essentials is een acid-jazz, funk en hiphop formatie uit Brooklyn New York. De band werd in 1993 opgericht door producer Arthur Baker en bassist en musical director Lati Kronlund en telt musici van verschillende culturele afkomst.

In 1994 bracht BFE haar eerste album uit: Cool and Steady and Easy. Het leverde ze een underground hit op: The Creator Has A Masterplan. In 1998 maakte BFE het album In The Buzz Bag in samenwerking met de Turkse band Laco Tayfa. Dat resulteerde in een Grammy nominatie. Op de daarop volgende plaat Make Them Like It (2000) keerde de groep weer terug naar een mix van funk, hiphop en jazz. In 2001 besloten de bandleden tijdelijk te stoppen in verband met soloprojecten.

In 2006 kwam een deel van de groep weer bij elkaar en besloot toen om onder de noemer 'Brooklyn Funk Essentials Sound System' een kleine wereldtournee te doen. De muziek bestond uit BFE-repertoire overgoten met een electro-sausje. In 2007 tourde de band weer in volle bezetting over de wereld. Onderweg in studio's in New York, Parijs, Amsterdam, Istanbul en Stockholm werd meteen maar een nieuwe plaat opgenomen: Watcha Playin' die in 2008 verscheen.

Eind vorig jaar bracht BFE haar nieuwste album uit: 'Funk Ain't Ova'. Hierop is te horen dat de funk er nog steeds goed in zit bij BFE, vooral in nummers als 'Blast It!' en 'Dance or Die'. Het wordt donderdag dus een leuk feestje in De Pul. Na het optreden in Uden volgen nog twee concerten van Brooklyn Funk Essentials in Nederland. Vrijdag 20 mei speelt de band in de North Sea Jazz Club in Amsterdam en op zondag 22 mei in Grounds, op het Coolhaveneiland in Rotterdam.