De laatste dagen van Prince: een reconstructie

23-04-2016 17:02

Ruim een dag na zijn dood is de oorzaak van het overlijden van Prince (57) nog steeds een mysterie. De resultaten van de gisteren uitgevoerde autopsie worden niet binnen een week verwacht. Reconstructie van de laatste week van een ongrijpbaar popicoon.

Het landgoed Paisley Park in het gehucht Chanhassan nabij Minneapolis is bepaald geen glamoureus villapark zoals ze in Beverly Hills zijn te vinden. Paisley Park heeft van de buitenkant nog het meest weg van een winkelcentrum of een kantoorcomplex.
Muziekenclave
Prince had er zijn woonvertrekken, maar veel meer dan dat was Paisley Park zijn eigen muziekenclave. Met als inventaris: twee volledig toegeruste studio's, twee concertzalen in nachtclubsfeer, talloze oefenruimtes en een kleine bio­scoop. Donderdagochtend vindt een medewerker zijn werkgever, die bekendstaat om zijn nachtelijke werkuren, daar levenloos in een lift.
Laatste shows
Zijn dood kwam onverwachts, maar niet geheel zonder voorspel. 7 dagen eerder speelde Prince zijn laatste show. Zijn Piano & a Microphone-tournee (die aanvankelijk afgelopen december naar Carré Amsterdam zou komen, maar waarvoor Prince afzegde na de aanslagen in Parijs) bracht hem naar het Fox Theatre in Atlanta.
Een week eerder zegde Prince shows af wegens griep, maar in Atlanta speelt hij die donderdag twee concerten van 80 minuten achter elkaar. Het tweede loopt door tot vlak voor middernacht. Zoals altijd staat Prince geen persfotografen toe en verbiedt hij zijn publiek opnames te maken met hun telefoon. Toch is op internet een flard te vinden van 'Purple Rain': aangrijpende uitvoering, goed bij stem, ogenschijnlijk niets aan de hand.

Op de weg terug naar Minnesota gaat het echter mis. Even na 01.00 uur laat Prince zijn privévliegtuig landen op de luchthaven van Moline in de staat Illinois. Het is nog maar 3 kwartier vliegen naar Minneapolis, maar Prince moet met spoed naar het ziekenhuis.
Overdosis
Zijn management zal later zeggen dat de zanger last had van hoge koorts, maar entertainmentwebsite TMZ weet meer. Prince wordt behandeld na een overdosis drugs of medicijnen. In het hospitaal zou hij een 'save shot' hebben gekregen, een vitaliserende injectie.
'Verspil jullie gebeden niet'
Doktoren adviseren hem 24 uur volstrekte rust, maar omdat er geen privékamer beschikbaar is, vertrekt het gevolg van Prince na 3 uur weer naar het vliegveld. De hoop het voorval geheim te houden blijkt ijdel. Mede daarom verschijnt Prince zo'n 36 uur later op het podium van het openluchtdansfeest dat in de zomermaanden met enige regelmaat op Paisley Park wordt gehouden. Hij speelt geen muziek, laat alleen zijn nieuwe gitaar en piano zien. Het lijkt erop dat hij simpelweg wil laten zien dat hij nog leeft. "Verspil jullie gebeden niet aan mij,'' zegt hij cryptisch tegen het publiek.
Stevie Wonder
Eerder op de dag heeft hij zich naar het centrum van Minneapolis laten rijden. In zijn favoriete platenzaak koopt hij enkele cd's, waaronder een oud album van Stevie Wonder. Een dag later is zijn stemming nog verder verbeterd: 'Feeling rejuvenated' tweet hij. 'Ik voel me herboren'.
Optreden Lizz Wright
Hij is ook sterk genoeg om op dinsdagavond naar een concert te gaan. In de Dakota Jazzclub in Minneapolis ziet hij zangeres Lizz Wright optreden. Met enkele bandleden zit hij vrolijk op het balkon. Volgens TMZ maakt Prince, die een maand eerder is begonnen met schrijven aan zijn memoires, zich echter wel zorgen om zijn gezondheid.
In de dagen na zijn thuiskomst uit Atlanta bezoekt hij viermaal de apotheek Walgreens. De laatste keer op de avond voor zijn dood. Baliemedewerkers vinden Prince een fragiele indruk maken. Met zijn medicijnen stapt hij iets na 19 uur in zijn zwarte Chrysler en rijdt de avond in. Hij zal de volgende ochtend niet halen.