Funkconcerten in Rotterdam

04-05-2016 09:03

Extreme weersomstandigheden zorgden er vorig jaar voor dat het gratis openluchtconcert van George Clinton & Parliament/Funkadelic op het Hofplein in Rotterdam, waar vele funkateers reikhalzend naar uitkeken, moest worden afgelast. Het geplande optreden was onderdeel van 'Rotterdam Unlimited', een samenvoeging van het Dunya Festival en het Zomercarnaval. Met de voorspelde windsnelheden in Rotterdam Centrum zou het onverantwoord zijn de podia te laten staan. Dit bracht teveel risico met zich mee voor de bezoekers waardoor de festivalorganisatie zich genoodzaakt voelde het hele programma van zaterdag 25 juli, waaronder het funkconcert van Dr. Funkenstein en zijn gevolg, te schrappen. Tot teleurstelling van velen.

Niet langer getreurd. Het nieuws bereikte ons dat George Clinton op donderdag 28 juli a.s. met zijn band Parliament/Funkadelic gaat optreden in Annabel, hét nieuwe poppodium van Rotterdam, op steenworp afstand van Rotterdam centraal.

Ook net aangekondigd is een optreden van funksaxofonist Maceo Parker op zondag 20 november in de grote zaal van de Rotterdamse Schouwburg. Na zijn tijd bij James Brown vormde Maceo in de jaren '70, samen met Fred Wesley, Richard 'Kush Griffith en Rick Gardner, de blazerssectie 'The Horny Horns', die op hun beurt weer onderdeel waren van Parliament en Bootsy's Rubber Band.

Als soloartiest bracht Maceo meer dan 15 albums uit. De saxofonist verbindt op zijn platen soul, funk, jazz en rhythm & blues met elkaar. Bij live-concerten van Maceo is funk meestal het hoofdingrediënt van de show. In 2012 schotelde Maceo en zijn band het publiek in dezelfde schouwburg al eens een 'drie uur durend funkspektakel' voor.