Gary ‘Mudbone’ Cooper: from the street to the stage

20-03-2016 09:33

Regisseur David Lanzmann is sinds 2013 bezig met een documentaire over Bootsy's Rubber Band zanger en percussionist Gary 'Mudbone' Cooper. Lanzmann startte onlangs een crowdfundingactie om de nog benodigde 15.000 dollar bij elkaar te krijgen om de film te voltooien. Op YouTube staan al verschillende trailers.

Wie is Gary, waar komt hij vandaan? Hoe beleefde hij zijn jeugd? Wat waren zijn eerste stappen in de muziek? Wanneer heeft hij George Clinton ontmoet en wanneer ging hij bij Bootsy's Rubber Band aan de slag? Wat is het verhaal achter Sly Fox, het eerste bi-raciale mannelijke duo in de moderne muziek? Die vragen willen Lanzmann en Gary in 'From the street to the stage' graag beantwoorden.

De documentaire wordt een combinatie van unieke live-beelden en interviews met Cooper en diverse grote muzikanten en producers die met hem samenwerkten.

Gary Cooper begon zijn professionele muzikale carrière ooit bij Ricky & The Chips waar hij werd aangekondigd als de zoon van James Brown. In 1971 werd hij lid van Madhouse, niet te verwarren met de gelijknamige naderhand door Prince gecreëerde groep uit Minneapolis. Madhouse ("the baddest band between Washington and Baltimore") bracht één LP uit op het Today-label getiteld 'Serve 'Em' (1973), met op de cover een  cartoon van de band theedrinkend met Richard Nixon en zijn vrouw, en twee singles. 'Serve 'Em' is in het jaar 2000, inclusief de non-album track 'Vote', ook op cd verschenen.

bron: Funkblog.nl

Volgens Gary stond Madhouse begin jaren '70 in het voorprogramma van Funkadelic toen die band een keer optrad in Baltimore. Gary liep backstage George Clinton tegen het lijf. Die had de supportact gezien en zei tegen Gary: 'Hey man, if I didn't know what group I was in, I'd swear it was this one!' Dat was natuurlijk een groot compliment van de funkmaster himself. Gary bedankte George en gaf hem zijn telefoonnummer waarbij Gary zich nog letterlijk de woorden kan herinneren die hij toen sprak: 'I know you guys don't need a singer but if ever you do, consider and call me anytime'. Twee jaar later belde Bootsy. Gary bedacht zich geen seconde en verhuisde van Baltimore naar Cincinnati om deel uit te gaan maken van George Clinton's P-Funk staf. Dat resulteert in 1974 in de formatie 'Bootsy, Phelps & Gary'. Op het Philmore-label verschijnt de single 'Together in Heaven'. De invloeden van Madhouse, House Guests, The Complete Strangers en Bootsy, Phelps & Gary vormen uiteindelijk de basis voor Bootsy's Rubber Band. Veel van de al bestaande arrangementen hoor je terug op 'Stretchin' Out in Bootsy's Rubber Band', het eerste album van Bootsy's Rubber Band. Toen de opnamen van de plaat in volle gang waren heette de groep overigens nog 'Bootsy's Early Sun'.

Bootsy is degene geweest die Gary de nickname 'Mudbone' gaf. Bootsy verklaart daarover het volgende.

"He's from the South, he's 'umble, he's mud-bone. You don't get no lower than mud plus he had a bald head so we called him bone. Plus the reason we called him Mud is he made his name around Baltimore by being called Mud. Every time you mentioned his name it'd be mud!"

Bootsy Collins

Gary 'Mudbone' Cooper schreef samen met Bootsy een van Rubber Band's meest gecoverde tracks: 'I'd rather be with you'. Naast het opnemen en optreden met Bootsy werkte Gary mee met vrijwel iedere P-Funk productie. Over zijn vertrek bij de P-Funk familie in de jaren '80 is niet veel bekend, al is dat vertrek nooit echt helemaal definitief geweest. Gary, die in 1983 nog wel volop te horen is op George Clinton's eerste solo-album 'Computer Games', en zelfs de drumpartij van 'Atomic Dog' voor zijn rekening neemt, besluit na diverse meningsverschillen zijn geluk elders te zoeken.

Samen met Michael Camacho vormt Gary in 1985 voor korte tijd het duo Sly Fox. Dat project levert slechts één album op, maar wel een met een wereldhit: 'Let's go all the way'. Dat werd uiteraard de single. Ondanks het commerciële succes is de samenwerking slechts van korte duur omdat Camacho zich meer bezig houdt met andere zaken. Zo blinkt hij uit door afwezigheid tijdens de Europese promo tour. Door de vele stand-ins had niemand het gelukkig in de gaten.

"With Sly Fox, I could have came out sounding like I did with Bootsy's Rubber Band, but at the time there was a different appeal. Everybody was going into the programmed sound, so we gave then a little bit of the programming."

Gary Cooper

Van 1999 tot 2005 treedt Gary 'Mudbone' Cooper regelmatig op in Nederland met Seven Eleven. Met de ervaren Nederlandse funkateers neemt hij in de Cruise Control Studio's van Rutger 'Rutti' Kroese de track 'Say P-Funk' op, een door handieMan geremixte versie van 'Mellow' door Gary voorzien van nieuwe melodie en tekst. Het nummer wordt in 1999 op vinyl en op cd uitgebracht. Op de door handieMan geproduceerde live-cd 'Get 'm down!' (2000) staat een live-versie van 'Say P-Funk', opgenomen tijdens een concert van Gary met Seven Eleven in de Melkweg. Op het album 'Mutronic Injection' (1998) van Seven Eleven-bassist Dodge zingt Gary de titel-track, eveneens opgenomen in Cruise Control.

Tegenwoordig toert Gary in Amerika, Europa en Azië met Bootsy Collins als vooraanstaand lid van diens Funk Unity Band, en speelt hij, als daar gelegenheid voor is, af en toe nog steeds met Grand Slam, zoals op 18 mei a.s. in Hirsch, Nürnberg.