Nieuw album Funkadelic feat. George Clinton & Parliament verschijnt op Brainfeeder-label

27-09-2016 19:11

Vorige week zaterdag 17 september jl. vond in de Hollywoord Bowl in Los Angeles het evenement 'Brainfeeder at the Bowl' plaats, een showcase waar futuristische muziek werd gespeeld in de geest van platenmaatschappij Brainfeeder met optredens van The Gaslamp Killer, Shabazz Palaces, bassist Thundercat en... Funkadelic featuring George Clinton & Parliament. Chris Kissel schreef er voor LAWeekly een mooie recensie over.

Steven Ellison is de oprichter en CEO van Brainfeeder. Hij stippelde een groeipad uit voor zijn label dat zich gaandeweg ontwikkelde van een toevluchtsoord voor instrumentale hip-hop tot een ontmoetingsplaats voor hedendaagse jazz.

Op 23 augustus jl. kondigde Brainfeeder aan dat George Clinton en zijn Parliament-Funkadelic collectief een nieuw album gaat uitbrengen op het label. Het leek een andere aanpak van platenbaas Ellison te verraden. Het groots opgezette evenement in de Hollywood Bowl toonde echter aan dat de funk van George Clinton in filosofisch opzicht niet zoveel verschilt van Ellison's onophoudelijke zoektocht naar experimentele hip-hop en zijn drang om ongelijksoortige elementen samen te brengen. Alle optredende acts in de Hollywood Bowl, waaronder Steve Ellison zelf (a.k.a. Flying Lotus), straalden elektronisch futurisme uit, wat dat ook moge betekenen.

Jaren voordat zijn muziek de basis vormde voor de West Coast hip-hop van Doggystyle tot Kendrick Lamar, stond George Clinton met zijn rariteitenkabinet al bol van creativiteit met een stuiterende bas als stevige ruggengraat. In de Hollywood Bowl werd het optreden van Clinton aangekondigd als: 'Funkadelic featuring George Clinton and Parliament'. Het eerste deel van de set bestond voornamelijk uit nieuw materiaal wat niet echt beklijfde. Misschien kwam dat omdat - volgens LAWeekly - de uit 18 personen bestaande band te groot was. Maar hoeveel artiesten van de generatie van Clinton kunnen zeggen dat ze nog steeds nieuwe muziek maken. Het waren de klassiekers in het tweede deel van het concert die het publiek in beweging brachten. Van Flashlight tot One Nation Under a Groove naar Atomic Dog en tenslotte Give Up the Funk.

Met de band Funkadelic van weleer had het concert weinig van doen maar het deed wel recht aan P-Funk. "Funk is anything you need to save your life," zei Clinton onlangs in een interview met KCRW.com. De funk van Clinton's vernieuwde Funkadelic "is still, reassuringly, lifesaving." Aldus Chris Kissel in LAWeekly.

 bron Funk Blog