Rechtzaak erfenis Prince maar rechter maakt geen haast met zaak Prince

28-06-2016 07:01

In een rechtbank in de Amerikaanse staat Minnesota buigt rechter Kevin Eide zich maandag over de procedure die zal gelden voor de verdeling van de erfenis van Prince.

De zanger, die nooit een testament opstelde, laat naar schatting zo'n 300 miljoen dollar (272 miljoen euro) na. Volgens de wet in Minnesota waar de muzikant woonde, gaat dat geld naar de meest directe familie. Het enige kind van Prince overleed kort na de geboorte en ook de ouders van de zanger zijn niet meer in leven. Zijn zus en halfbroers en -zussen zijn daardoor zijn erfgenamen.

Meerdere andere personen proberen aanspraak te maken op een deel van het fortuin van de Purple Rain-zanger. Zij beweren allemaal familie te zijn, van verre neven en nichten tot biologische kinderen. Van één man die beweerde de zoon van Prince te zijn, is middels een dna-test al gebleken dat zijn claim onterecht is.

Ondanks protesten van onder meer Associated Press, zijn media niet welkom tijdens de zitting maandag. De rechter gaf dit weekend in een schriftelijk antwoord op het verzoek van de pers aan op dit moment geen camera's en audio-opnames toe te staan, maar wel open te staan voor een gesprek over media-toegang op een later tijdstip.

Rechter maakt geen haast met zaak Prince

Rechter Kevin Eide maakte maandag duidelijk dat hij geen haast heeft met de zaak rond de nalatenschap van Prince. De in april plotseling overleden zanger had geen testament, tientallen mensen beweren familie van Prince te zijn en dus recht te hebben op een deel van de erfenis.

Maandag boog Eide zich over de procedure die zal gelden voor de verdeling van de erfenis. Volgens Amerikaanse media meldden zo'n twintig advocaten zich in de rechtbank. Wie daadwerkelijk familie van Prince is, moet mogelijk vast worden gesteld aan de hand van dna-tests. Die zouden de boel behoorlijk kunnen vertragen.

De advocaten van Prince's zus en bekende halfbroers en -zussen vroegen de rechter snel duidelijkheid te verschaffen. "Vertraging kan dit nalatenschap schaden. Dat is nu eenmaal de realiteit van deze business." Eide maakte echter duidelijk van plan te zijn de tijd te nemen. Volgens de rechter is de zaak rond het fortuin van Prince uniek. Daarom overweegt hij advies in te winnen bij een hogere rechtbank. Ook dat kan voor vertraging zorgen.

Als Prince, wiens enige kind en ouders niet meer in leven zijn, een testament had nagelaten, was veel sneller duidelijk geweest wat er met zijn nalatenschap moet gebeuren. Naar een dergelijk document is urenlang gezocht, stelde de advocaat die namens de toezichthouder bij de zitting aanwezig was. "We hebben op vier locaties gezocht en in duizenden dozen gekeken."